Szijjártó Péter az élelmiszeripar csúcsteljesítményeként festette le az EU-bajnok magyar élelmiszer-inflációt

Barczikai Fanni

2025. július 24. 16:23


A külügyminiszter szerint Magyarország élelmiszeripara kétszer olyan jól teljesít, mint öt éve. A termelés értéke valóban növekedett, de Szijjártó nagyvonalúan figyelmen kívül hagyta az élelmiszerárak brutális emelkedését.

„Az elmúlt években az élelmiszeripar nagyon komoly csúcsokat döntött meg” – mondta Szijjártó Péter július 14-én a Gyermelyi Zrt. új beruházásának átadásán.

„Túl azon, hogy ma már 140 ezren dolgoznak ebben az ágazatban, öt esztendő alatt a termelési értéke az élelmiszeriparnak megduplázódott, és a tavalyi esztendőben meghaladta a 6700 milliárd forintot. Ez a duplája az öt évvel ezelőtt mért értéknek”

– részletezte a külügyminiszter. Szijjártó a növekedést az elmúlt évek kormányzati beruházásaival és az élelmiszeripar ellenállóképességével magyarázta.

Bár a szektorban a termelési érték valóban majdnem megduplázódott öt év alatt, ez nem jelenti azt, hogy ennyivel bővült az élelmiszeripari termelés. A Szijjártó által említett számok ugyanis a nominális értékeket mutatják, azaz nem veszik figyelembe az inflációt.

  • Márpedig, ahogy azt a fogyasztók is tapasztalhatták, az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett az élelmiszerek ára Magyarországon.
  • A gyártók és termelők is magasabb árakkal dolgoznak: 2024-ben több mint 70 százalékkal drágábban értékesítették termékeiket, mint 2019-ben.
  • A termelés mennyisége nem követte a drasztikus áremelkedést. 2019 és 2024 között az élelmiszeripar volumene összesen 6,5 százalékkal növekedett.

Vagyis az élelmiszeripar termelési értékének emelkedése túlnyomórészt az árváltozásnak köszönhető, a termelés mennyiségi növekedése alig járult hozzá.

Szijjártó állításáról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ha érdemben válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Szijjártó Péter a Gyermelyi Zrt. új beruházásának átadásán 2025. Július 14-én
Szijjártó Péter a Gyermelyi Zrt. új beruházásának átadásán 2025. Július 14-én

Mi az a termelési érték és mire jó?

A Szijjártó által említett termelési érték azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban mekkora értékben állított elő termékeket vagy szolgáltatásokat egy iparág (a KSH hivatalos definíciója szerint a termelési érték az iparág nettó árbevétele a készletállomány változásával korrigálva). A mutató folyó áron, azaz az adott év aktuális piaci áraival számol. A KSH minden évben közli ezt az adatot, többek között az élelmiszeriparra is – ez alatt az élelmiszer, az ital és a dohánytermékek gyártását értik.

A növekedés valóban látványos az elmúlt öt évben. 2019-ben az élelmiszeripar termelési értéke 3538 milliárd forint volt, míg 2024-re már 6654 milliárdot becsül a hivatal. (A KSH módszertana szerint az előző évi adatok végleges felülvizsgálatára minden év július–augusztusában kerül sor.) Szijjártó állításával ellentétben a legfrissebb rendelkezésre álló adat szerint az élelmiszeripar termelési értéke nem haladja meg a 6700 milliárd forintot, de az tény, hogy folyó áron ez is 88 százalékos növekedést, megközelítőleg kétszeres nominális értéket jelent 2019-hez képest. Ezek a számok első ránézésre alátámasztják a külügyminiszter szavait.

Csakhogy a termelési érték nem mutatja meg, hogy mi a növekedés oka. Mivel folyó áron számolják, az árak változásait is magába foglalja, következésképp az inflációt is tartalmazza.

Így ha jelentősen drágulnak az élelmiszerek, az pusztán az árak emelkedése miatt is felhúzhatja a termelési értéket, akkor is, ha a termelt vagy értékesített mennyiség nem változik.

Ahhoz, hogy Szijjártó Péter kijelentését megfelelő kontextusba helyezzük, figyelembe kell vennünk:

  • az élelmiszerárak alakulását
  • és a reálértéken számolt, mennyiségi termelési adatokat.

Infláció a boltokban

Azt, hogy az elmúlt öt évben Magyarországon jelentősen drágábbak lettek az élelmiszerek, bárki tapasztalhatta, aki rendszeresen járt bevásárolni.

Míg 2020-ban és 2021-ben az élelmiszerek fogyasztói árának emeledése viszonylag visszafogott volt a KSH adatai szerint (évente 4-7 százalék körüli növekedéssel), addig 2022-ben és 2023-ban robbanásszerű drágulás következett be, évente mintegy 26 százalékos áremelkedéssel. Ez a két év önmagában is több évtizedes rekordot jelentett, aztán 2024-re az infláció visszaesett 2,8 százalékra.

A számok alapján az élelmiszerárak 2019 és 2024 között összességében 82 százalékkal emelkedtek (ekkora volt a kumulált infláció). Az a bevásárlás, ami 2019-ben 10 ezer forintba került, 2024-ben már több mint 18 ezer forintot emésztett fel.

Infláció a termelői árakban

A Szijjártó által említett termelési értéket nem közvetlenül a bolti ár befolyásolja, hanem az az ár, amin az élelmiszeripari termelők értékesítik a termékeiket, jellemzően a nagykereskedelmi piacon. A KSH adatai szerint az élelmiszeriparban a fogyasztói árakhoz hasonlóan a termelői árak is kilőttek az elmúlt öt évben.

Számításaink szerint 2019 és 2024 között az élelmiszeripari termelői árak kumulált inflációja 74 százalék volt. Vagyis amit 2019-ben 10 ezer forintért értékesítettek az élelmiszeripari termelők, azon 2024-ben már több mint 17 ezer forintért tudtak túladni.

Ebből következik, hogy az élelmiszeriparban a termelési érték 2019 és 2024 közötti nominális növekedésének túlnyomó része a brutális áremelkedésekből fakadt.

Ez különösen igaz a 2022–2023-as időszakra, amikor az élelmiszeripar termelői árai drasztikusan, több mint 30, illetve 15 százalékkal emelkedtek.

Mennyit termeltünk ebben az időszakban?

Azt már a volumenindex tudja megmutatni, hogy egy iparág mennyit termel, illetve ez évről évre hogyan alakul: ez a mutató ragadja meg az előállított termékek mennyiségét (ahogy a KSH fogalmaz, a volumenindex a termelési érték változását mutatja, az árváltozás hatásának kiszűrésével). Az élelmiszeripari termelés volumene az alábbiak szerint alakult 2010 óta.

A KSH adatai jelentős visszaesést mutatnak 2023-ban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek termelésében Magyarországon: a kibocsátott termékmennyiség több mint 12 százalékkal csökkent. Ez a 2001 óta mért legalacsonyabb érték, az elmúlt több mint két évtizedben sosem volt ilyen mértékű visszaesés a hazai élelmiszergyártásban.

A legfrissebb, 2024-re vonatkozó adat ismét bővülést mutat, nagyjából 4 százalékkal termelt többet az élelmiszeripar 2023-hoz képest.

2019 és 2024 között összességében 6,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene.

Ez is megerősíti, hogy a látványos nominális értéknövekedés mögött, amivel Szijjártó dicsekedett, elsősorban nem a termelési mennyiség növekedése, hanem az árak ennél lényegesen jelentősebb emelkedése áll.

Európa-bajnok infláció

Az elmúlt években Európa-szerte érezhető volt a megnövekedett élelmiszer-infláció, Magyarországon azonban még ehhez képest is elszálltak az árak.

Az Eurostat adatai alapján az EU-tagállamok többségében jelentősen nőttek az élelmiszerárak 2019 és 2024 között, a 27 tagállam átlagát nézve 34,5 százalékos volt a kumulált infláció.

Ezzel szemben Magyarországon az emelkedés összesen 78 százalékos volt, azaz több mint kétszer akkora, mint az uniós átlag.

Ez egyedülállóan magas érték a régióban, még úgy is, hogy az Eurostat-adatok alapján számolt magyar élelmiszer-infláció minimálisan alacsonyabb, mint ami a KSH korábban ismertetett számaiból következik.

(Mint arról korábban, Magyar Péter állítását ellenőrizve írtunk, a 2022-es és 2023-as csúcsértékek után, 2024 júniusa és 2025 májusa között már csak három olyan hónap volt, amiben az előző év azonos időszakához mért magyar élelmiszerinflációs adat a három legmagasabb uniós érték között szerepelt).

A visegrádi és kelet-európai államok közül egyébként több helyen is látványos drágulás ment végbe: Lengyelországban, Romániában és Szlovákia is 50 százalék körül növekedtek átlagosan az élelmiszerárak öt év alatt, Bulgáriában pedig 55 százalékkal. Csehországban ennél valamivel visszafogottabb, 35 százalék, Szlovéniában pedig 31 százalék körüli volt a kumulált infláció.

A nyugat-európai tagállamokban ezzel szemben jellemzően mérsékeltebb volt az élelmiszerdrágulás. Írországban például mindössze 18,3 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2019 és 2024 között, Finnországban 22,1, míg Franciaországban 25,9 százalékos volt a drágulás. Bár Belgiumban a növekedés mértéke elérte a 30 százalékot, Portugáliában pedig 31 százalékot, ezek még mindig elmaradtak az uniós átlagtól.

Címlapi kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A szerzőről

Barczikai Fanni

Barczikai Fanni

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológus, az ELTE-BTK mesterszakos hallgatója. Az Achilles Data nemzetközi oknyomozó újságíró program díjazottja és a Pelikán Projekt okleveles újságírója. A Lakmusz csapatához 2024 márciusában csatlakozott.

Kövess minket

Ne maradj le egy anyagunkról sem, kövess minket máshol is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kéthetente csütörtökön küldjük neked a legfontosabb cikkeinket, kiegészítve újságíróink személyes ajánlásaival: érdekességek, programok, podcastok, könyvek, filmek. Ha szeretnél képben lenni a legfrissebb dezinformációs trendekkel, iratkozz fel a Lakmusz hírlevelére!

A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz.
Bővebb információkért olvasd el adatkezelési szabályzatunkat!